Wachten op een vaccin

Capital Market Report 3e kwartaal 2020

Puur emotioneel gezien was 2020 geen slecht jaar voor aandelenbeleggingen. Ondanks de problemen in sommige sectoren die bijzonder hard werden getroffen door de pandemie - zoals de luchtvaart- en reisindustrie - wekten enkele prominente hoogvliegers in de technologiesector de indruk dat het over het algemeen vrij goed ging.

Dit geldt ook voor hele beurzen met indexen die groot genoeg zijn voor hoge flyers. Zo behaalde de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex in de eerste drie kwartalen een totaal rendement, bestaande uit koerswinsten en dividenden, van 5,1 procent (0,7 procent in euro's). De MSCI World Index, waarin een aanzienlijk deel van de Amerikaanse effecten is opgenomen, heeft ook zijn verliezen verder teruggebracht en eindigde in september met een verlies van slechts 2,6 procent (incl. dividenden, berekend in euro's). Onder de oppervlakte is het beeld echter anders. Het verschil tussen de afzonderlijke regio's en sectoren is zelden zo groot geweest. Terwijl de Amerikaanse aandelenmarkten, gedreven door grote technologiebedrijven, zich grotendeels hebben losgekoppeld van de economische vertraging, hebben veel Europese aandelen nog steeds te lijden onder de economische ineenstorting.

Veel aandelenkoersen zijn in het derde kwartaal verder gedaald, waarbij ze in sommige gevallen weer op het niveau van eind maart zijn gekomen. De jaarlijkse beursprestaties waren bijzonder slecht in Spanje, waar het aandeel met 28 procent daalde, het Verenigd Koninkrijk, met 20 procent, en Frankrijk en Italië, waar het aandeel met 18 procent daalde (met inbegrip van dividendbetalingen in alle gevallen), terwijl de DAX-index in het derde kwartaal een andere winst boekte die het grootste deel van de verliezen elimineerde, waardoor er een verlies van slechts 3,7 procent op jaarbasis ontstond als gevolg van de milde effecten van de Coronaviruspandemie op de Duitse economie en het sterke herstel in China, een belangrijke afzetmarkt.

Zoals eerder opgemerkt in het halfjaarlijks verslag waren de verschillen tussen de afzonderlijke sectoren nog groter dan de regionale verschillen. De kloof tussen de verwachte winnaars en de verliezers van de pandemie is de afgelopen maanden zelfs groter geworden.

Het goud heeft geprofiteerd van een aanzienlijke stijging van de investeringsvraag. Alleen al in de eerste vijf weken van het kwartaal stegen de ETF-holdings met bijna 200 ton tot ongeveer 3.400 ton, waardoor de goudprijs voor het eerst boven de 2.000 dollar per ounce uitkwam. Na het bereiken van een recordhoogte van USD 2.075 vond er een correctie plaats, waardoor de prijs weer daalde tot ongeveer 1.900 dollar. De goudprijs in Amerikaanse dollars is echter sinds het begin van het jaar nog steeds met 24 procent gestegen, oftewel 19 procent in euro's.

Lees het volledige rapport in bijlage.

Dr Bert Flossbach
Dr Bert Flossbach

20201022 GB FVSAG Capital Market Report Q3 2020.pdf

PDF - 765 Kb

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.