S&P 500 vs. Stoxx 600: waarom de toonaangevende Amerikaanse aandelenindex het beter heeft gedaan dan zijn Europese tegenhanger

De Amerikaanse benchmarkindex, de S&P 500, is van record naar record gegaan. Terwijl de marktwaarde van de bedrijven in de index sinds 2010 is verdrievoudigd, stagneert zijn Europese tegenhanger, de Stoxx 600, al een decennium lang. Een belangrijke factor die de aanzienlijke prestatieverschillen verklaart, is de verschillende sectormix van de indices. Zo komt meer dan een kwart van de marktkapitalisatie van de S&P 500 nu voor rekening van zeer winstgevende technologiebedrijven. Terwijl deze in de Stoxx 600 slechts een ondergeschikte rol spelen, hadden de prestaties van de index te lijden onder de sterk gewogen financials.

In de bijgevoegde studie onderzoekt Kai Lehmann van het Flossbach von Storch Research Institute de redenen waarom.

20210211 - FVSAG - SP500 vs Stoxx600 - GB.pdf

PDF - 423 Kb
Kai Lehmann
Kai Lehmann

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.