Schulden redden de wereld... maar tegen een prijs

De Corona-crisis versnelt de ontwikkelingen die anders vele jaren zouden duren om ons dagelijks leven te bepalen. Bijvoorbeeld de miljarden die door de overheidshulp en economische stimuleringsprogramma's worden verstrekt. Ze hebben een economische ineenstorting voorkomen, maar de prijs is hoog. De staatsschuld explodeert.

Centrale banken financieren de (voortdurende) geldstroom. Hierdoor worden ze gevangenen van hun ultralange rentepolitiek, gedoemd om de wereld ad infinitum van goedkoop geld te voorzien, omdat de enorme schuldenlast alleen met nul en negatieve rentevoeten kan worden gefinancierd. De inflatie zal waarschijnlijk op de middellange termijn een comeback maken. Wie investeert zoals zijn ouders en grootouders, kan de waarde van zijn investeringen op de lange termijn niet meer op peil houden, zegt Kurt von Storch, medeoprichter en bestuurslid van Flossbach von Storch AG.

Onder al het slechte nieuws is er ook nieuws dat goed is, waaronder de volgende weliswaar zeer subjectieve opmerking met betrekking tot beleggen. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in aandelen en vragen zich de laatste tijd af of het verstandig is om ze nu te kopen in een tijd van crisis - en dan doen ze dat ook daadwerkelijk. Ze kopen wanneer de prijzen zijn gedaald, net zoals goede zakenmensen dat zouden doen. Ik hou van deze houding.

Het weerspiegelt het besef dat spaarrekeningen niet langer kunnen worden gebruikt om het kapitaal te verhogen, maar dat ze in plaats daarvan leiden tot een waardevermindering. De rente zal laag blijven - voor onbepaalde tijd. Er is geen andere manier om de enorme staatsschuld op de lange termijn te financieren. Aandelen zijn daarom een noodzaak voor langetermijnbeleggers. Maar welke?

Het is van essentieel belang dat deze kwestie zorgvuldig wordt onderzocht. Een "gedaald" eigen vermogen is alleen aantrekkelijk als de waarde van de activa van de onderneming niet is veranderd. Dit aspect van de analyse is belangrijker dan ooit, aangezien Covid-19 een "asset changer" is. Bedrijfsmodellen die in januari nog als betrouwbaar werden beschouwd, zouden dat in de toekomst wel eens niet meer kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om bedrijven te vinden die Covid-19 niet alleen op de een of andere manier overleven, maar in plaats daarvan nog sterker worden. Bedrijven met robuuste businessmodellen, goed gefinancierde balansen en een eersteklas management. De kwaliteit overtreft het gemiddelde op de lange termijn.

Daarom geef ik altijd de voorkeur aan een portefeuille van zorgvuldig geselecteerde bedrijven boven een investering in de brede markt, zoals passieve beursgenoteerde fondsen (ETF's). ETF's maken geen onderscheid tussen goede en minder goede bedrijfsmodellen. Ze investeren in alles. En als de betreffende index duikt, stort de ETF ook in. Evenveel. En beleggers moeten de storm doorstaan. Mijn hoed gaat af voor degenen die dat kunnen. ETF's zijn voor hen zeker een kosteneffectief alternatief om in aandelen te beleggen. ​ De meeste kunnen het echter niet volhouden.

In plaats daarvan worden ze nerveus als de prijzen instorten en lopen ze het risico om rond het dieptepunt te verkopen, want dan is de druk het grootst. Erger nog, ze hebben dan de neiging om niets meer te willen doen met aandelen - juist in een periode waarin ze afhankelijk zijn van de langetermijnrendementen die de beurs biedt.

Aan de andere kant hoeven beleggers met geduld en vertrouwen in de kwaliteit van hun zorgvuldig geselecteerde bedrijven zich geen zorgen te maken over zelfs grote dalingen van beursindexen. Ze kunnen wachten - en vermoedelijk goed slapen met hun portefeuille van hoogwaardige aandelen.

De diepgaande analyses en de tot nadenken stemmende commentaren vindt u in het bijgevoegde kwartaalmagazine Position.

Kurt von Storch
Kurt von Storch

20200831 GB Position_3.20-200828-EN.pdf

PDF - 5.0 Mb

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.