Poetin's oorlog

Politieke schade enorm, gevolgen op lange termijn voor wereldeconomie waarschijnlijk beperkt

Het Russische leger rukt op naar Oekraïne. Aandelenmarkten over de hele wereld lijden verliezen. Wat betekent de oorlog in Oost-Europa voor beleggers, vraagt Dr Bert Flossbach, mede-oprichter van Flossbach von Storch AG.

De luchtaanvallen en de invasie van de Russische troepen in Oekraïne zullen Europa - en heel misschien de wereld - veranderen.

Wij hebben de gebeurtenissen in Oost-Europa met grote droefheid en grote bezorgdheid gadegeslagen en hopen nog steeds dat diplomatie en rede uiteindelijk zullen zegevieren - ook al vertellen de beelden en televisietoespraken uit Oekraïne en Rusland een ander verhaal.

In tegenstelling tot de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 broeit dit conflict al weken en maanden, zodat de escalatie deze keer niet als een verrassing komt.

Aandeelkoersbewegingen kunnen niet getimed worden

Temidden van de oorlog van Vladimir Poetin is het niettemin moeilijk om koersbewegingen op korte termijn te voorspellen, laat staan erop te anticiperen op basis van mediaberichten, temeer daar de acties van de Russische president berekend maar even grillig zijn. Pogingen om de markt te timen gaan op de lange termijn meestal ten koste van het rendement. In dit opzicht zijn wij voorzichtig.

Onze benadering als langetermijnbelegger is in elk geval anders. Aangezien het "Ruslandrisico", of de risico's in verband met beleggingen in Rusland, niet nieuw zijn, hebben wij geen enkele exposure naar de regio. Wij vermijden ook te beleggen in bedrijven die al te afhankelijk zijn van de Russische markt en/of die ernstig kunnen worden getroffen door een crisis in de regio, vooral op langere termijn - hiertoe behoren naar onze mening ook banken.

In plaats daarvan bestaat onze aandelenportefeuille voornamelijk uit aandelen waarvan het groei- en winstpotentieel op lange termijn grotendeels losstaat van individuele markten of potentiële landenrisico's. De bedrijven waarin wij beleggen, hebben een bewezen bedrijfsmodel en weinig schulden.

In focus: een robuuste portefeuille

In overeenstemming met onze beleggingsrichtlijnen, het Flossbach von Storch Pentagram, proberen wij potentiële risico's te beperken door ons niet alleen te richten op de kwaliteit van de hierboven beschreven individuele beleggingen, maar ook op diversificatie, d.w.z. dat de aan ons toevertrouwde middelen in de gemengde portefeuilles en mandaten breed worden gespreid over verschillende activaklassen, individuele effecten en valuta's. In dit opzicht zijn goud (fysiek en niet-fysiek) en de Amerikaanse dollar belangrijke en dus vaste componenten van de portefeuilles - en zij fungeren in deze tijden als "inherente portefeuilleafdekkingen".

In het algemeen moeten de portefeuilles zo robuust worden samengesteld dat zij zelfs grote crisissen op lange termijn grotendeels ongeschonden kunnen doorstaan. Dit betekent echter niet dat de aandelenkoersen op sommige momenten niet sterker zullen (kunnen) dalen. Het is heel goed mogelijk dat de kapitaalmarkten in de komende weken en maanden verder zullen dalen, temeer daar er nog andere risicofactoren zijn - vooral de inflatie en de mogelijke reactie van de centrale banken daarop.

In het licht van permanent negatieve reële rendementen lijkt het ons echter verkeerd om een strategie die gericht is op reële activa en dus op reële vermogensopbouw, op te geven uit vrees voor tijdelijke schommelingen, ook al is dat op dit ogenblik moeilijk. Met andere woorden: nu meer dan ooit menen wij dat het geen goed idee zou zijn om een aandelenportefeuille op dit moment aanzienlijk af te bouwen. Hoewel de politieke schade en het lijden van het Oekraïense volk enorm is, zullen de gevolgen op lange termijn voor de wereldeconomie waarschijnlijk beperkt zijn. Het belang van Rusland berust hoofdzakelijk op zijn grondstoffen, met name zijn olie- en gasreserves. Het "Westen" zal daarom op korte tot middellange termijn aanzienlijk hogere energiekosten moeten dragen, maar zal zich uiteindelijk van Rusland als energieleverancier kunnen losmaken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.