Flossbach von Storch over…

… de inflatie, het beleid van de centrale banken en de economie

  • “De strijd tegen inflatie is nog lang niet gewonnen, niet in Europa en zeker niet in de VS.”
  • “De enorme met schulden gefinancierde overheidsuitgavenprogramma's en de merkbaar verbeterde financieringsvoorwaarden voor bedrijven wakkeren de Amerikaanse economie verder aan en maken het voor de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) moeilijker om de inflatie te bestrijden.”
  • “Als de Amerikaanse economie ook maar in de buurt komt van het vasthouden van het groeitempo van drie procent in de afgelopen twee kwartalen, zou de Fed zelfs gedwongen kunnen worden om de rente te verhogen. Hoewel een dergelijk scenario niet erg waarschijnlijk is, is het zeker denkbaar en zou het de financiële markten op het verkeerde been zetten.”
  • “In Japan daarentegen is het experiment met een ultra-expansief monetair beleid nog lang niet voorbij. Zelfs de recente homeopathische renteverhoging kan dit feit niet verhullen.”

… aandelen en obligaties

  • “De huidige hoge koers-winstverhouding is gebaseerd op recordhoge winstverwachtingen. Het valt nog te bezien of deze verwachtingen daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd. De 'beurslucht is ijler geworden'.”
  • “Naar onze mening is een realistische winstverwachting voor aandelen in de komende tien jaar ongeveer zeven procent per jaar. Dit is gebaseerd op stijgende bedrijfswinsten en dividenden, een lichte daling van de waarderingen en exclusief de onvoorspelbare bijdrage van valuta. Dit is aanzienlijk minder dan in de afgelopen tien jaar (ongeveer 12 procent, gemeten ten opzichte van de S&P 500, in Amerikaanse dollars).”
  • “Niettemin blijven aandelen de meest aantrekkelijke beleggingscategorie voor langetermijnbeleggers; ze bieden ook bescherming tegen onverwacht hoge inflatie. Het rendementsvoordeel ten opzichte van obligaties zal de komende tien jaar naar verwachting echter niet zo groot zijn als in het afgelopen decennium.”

… goud

  • “De rally van de goudprijs is ongebruikelijk omdat de huidige omgeving voor goud niet bijzonder gunstig is (stevige Amerikaanse dollar/stijgende obligatierente). ​ In dit opzicht verwachten we niet dat de goudprijs zijn lineaire opwaartse trend de komende maanden zal voortzetten.“
  • “Goud zou op de lange termijn vooral profiteren van negatieve reële rentes. In de VS is de reële rente op inflatiegerelateerde obligaties echter plus twee procent en deze zou aanzienlijk moeten dalen om goud weer interessanter te maken voor Amerikaanse beleggers als afdekking tegen inflatie. Dit zou hoge overheidstekorten en stijgende schuldratio's vereisen, wat de Fed zou kunnen dwingen haar monetaire beleid te versoepelen ondanks de hardnekkige inflatie om de stabiliteit van de financiële markten te waarborgen ten koste van de prijsstabiliteit.”
  • “In principe kunnen er geen serieuze prijsvoorspellingen worden gedaan voor goud. In de afgelopen tien jaar hebben beleggers kunnen profiteren van een jaarlijkse goudprijsstijging van meer dan acht procent in eurotermen. Vooruitkijkend moeten we niet opnieuw zoveel verwachten.”“Voor ons zijn goudbeleggingen sowieso niet gericht op rendement, maar op hun verzekeringskarakter als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsstrategie.”

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.