Electorale beroering

Veel beleggers proberen conclusies te trekken uit de verkiezingsresultaten voor hun beleggingsstrategie; zelfs verkiezingsvoorspellingen zijn een populaire 'indicator'. Maar waarom dan wel, vraagt Philipp Vorndran, Partner bij Flossbach von Storch AG, zich af.

De Europese verkiezingen hebben hun oordeel geveld - met gevolgen, niet in de laatste plaats voor de Fransen. President Emmanuel Macron heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd in het licht van de rampzalige uitslag voor zijn regering. Het vlaggenschip van de Franse aandelenmarkt, de CAC 40, verloor iets meer dan een procent de dag na de verkiezingen. Sommige Duitse financiële media waren er snel bij om de aankomende beurscrisis te schetsen. Het mini-opstootje van de aandelenkoersen op maandag was al een bewijs van de naderende crisis.

 

Zal het echt pijn doen?

Helaas heb ik geen kristallen bol. Op een of andere dag zal het pijn gaan doen, om wat voor reden dan ook. Zoals in het verleden altijd het geval is geweest. Alleen zijn verkiezingen zelden de aanleiding geweest. Als het gaat om langetermijntrends op de kapitaalmarkten, worden ze over het algemeen totaal overschat, zelfs als de publieke perceptie nogal negatief is.

De perceptie is altijd het tegenovergestelde. De media hebben inhoud nodig, dag na dag. Dit geldt natuurlijk ook voor de journalisten van de financiële markten, die graag een verhaal maken van een verkiezing, al was het maar om een verhaal te hebben. De verkiezingscampagne verandert dan snel in een "verkiezingscrisis".

 

Laten we 2016 onthouden

Ik maak me dus geen zorgen over wat er zou kunnen gebeuren bij de Amerikaanse verkiezingen in november, tenminste niet vanuit het oogpunt van een belegger. Laat er geen misverstand over bestaan: als iemand die geïnteresseerd is in politiek en betrokken is bij de lokale politiek, volg ik de verkiezingscampagne op de voet.

Laten we eens terugdenken aan 2016, het jaar waarin Donald Trump tot ieders verrassing werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. Als we aan het begin van het jaar hadden geweten wat er zou gaan gebeuren, hadden we waarschijnlijk geen dollar op de Amerikaanse aandelenmarkt gezet. Een onvoorspelbare, egocentrische reality-tv-ster in het Witte Huis - laat je hoofd maar zakken.

U kent het resultaat. In de maanden die volgden, gingen de aandelenkoersen van het ene tijdelijke hoogtepunt naar het andere ... ​

 

Kijk naar kwaliteitsbedrijven!

Verspil dus geen tijd aan het anticiperen op de verkiezingsuitslag en de mogelijke impact daarvan op de kapitaalmarkten, bijvoorbeeld door te beleggen in sectoren die zouden kunnen profiteren van een mogelijke overwinning van een van de twee partijen.

Kijk in plaats daarvan naar goede bedrijven, goede bedrijfsmodellen. Bedrijven die het goed doen op de lange termijn, ongeacht de regering die aan de macht is. Wiens balansen en bedrijfsmodellen zo robuust zijn dat ze grote crises grotendeels zonder schade doorstaan. Dat zal je nog meer helpen.

Philipp Vorndran
Philipp Vorndran

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.