De prijs van rendement

De Russische president Vladimir Poetin voert oorlog in Oekraïne. De aandelenmarkten staan onder druk. De energieprijzen daarentegen stijgen schijnbaar onverbiddelijk. Wat dit betekent voor beleggers wordt uitgelegd door Dr. Bert Flossbach, medeoprichter en CEO van Flossbach von Storch.

Het is moeilijk om deze dagen over investeren te schrijven. Onze gedachten zijn bij de mensen in Kiev, Kharkiv, Melitopol - in Mykolaiv of Sumy. Ook al spreken de ongelooflijke beelden die ons dagelijks vanuit Oekraïne bereiken een andere taal: we hopen van harte dat de mensen spoedig weer met elkaar gaan praten in plaats van op elkaar te schieten.

Niettemin is het onze taak om te waken over het vermogen van onze cliënten en beleggers, zelfs - of vooral - in tijden als deze. Want de onzekerheid is groot, en dat is begrijpelijk. Veel beleggers vragen zich af of het, met het oog op de oorlog in Europa en de mogelijke gevolgen, niet beter zou zijn om alle aandelen uit de portefeuille te gooien, of om ze op zijn minst af te dekken. Helaas is dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Afdekking kost geld

Afdekkingsinstrumenten zijn meestal duur en verminderen daarom enerzijds het rendement op lange termijn. Anderzijds helpt het de hedger niet om de timing van de hedging juist te krijgen. Hij moet ook juist zijn bij het afwikkelen van de hedges. De ervaring leert dat deel twee van het plan veel moeilijker is - en vaak mislukt. Uiteindelijk worden dus vooral kosten gemaakt.

Zo is het ook met de uitstap. Wie nu uitstapt, zijn aandelen verkoopt uit angst dat de markt nog verder zou kunnen dalen, in de hoop later tegen lagere prijzen weer in te stappen, kan zich net zo goed vergissen. En wie eenmaal is uitgestapt, en koersverlies heeft geleden, vindt zelden de weg terug. Dus ook daar zou ik voorzichtig zijn.

Vooral omdat er naast de onberekenbare oorlogsrisico's een veel concreter risico voor beleggers bestaat: inflatie. Ik heb er hier eind vorig jaar over geschreven. Het is blijven duren. Deze inschatting is sindsdien niet veranderd.

Er is geen ommekeer in de rentetarieven

Het inflatierisico neemt niet af als gevolg van de oorlog, integendeel, het neemt zelfs toe. Enerzijds omdat Rusland zou kunnen falen als belangrijke energieleverancier en de olie- en gasprijzen zullen blijven stijgen, waardoor het inflatiecijfer zal stijgen. Ten tweede omdat de poging van de Europese Centrale Bank om haar rentebeleid te normaliseren waarschijnlijk al mislukt is voordat het goed en wel begonnen is.

Want oorlog vertraagt niet alleen de mondiale economische groei, het zorgt er ook voor dat de (nationale) schuld blijft stijgen - neem de enorme stijging van de bewapeningsuitgaven in Duitsland als voorbeeld. De wereldwijde schuld kan op de lange termijn alleen worden afbetaald als de rente laag blijft. Noch het een, een merkbare afkoeling van de wereldeconomie, noch het ander, een overbelasting van de schuldenaren, is in het belang van de centrale banken. Hun handen zijn gebonden - dit is meer dan ooit waar.

Stijgende inflatie bij gelijkblijvende of in het beste geval licht stijgende nominale rentetarieven, d.w.z. negatieve reële rentetarieven in het algemeen, doen de tegoeden op spaarrekeningen en girale deposito's wegsmelten. Jaar na jaar.

Zoiets heeft zich in de geschiedenis van Duitsland nog nooit voorgedaan - negatieve reële rentetarieven. Wanneer de inflatie in het verleden hoog was, waren de rentetarieven hoger. Vandaag en in de toekomst zal dat anders zijn. Beleggers moeten zich hierop voorbereiden.

Wie zijn vermogen op lange termijn wil behouden, heeft dus meer reële activa nodig, niet minder. Ook de oorlog in Oekraïne verandert niets aan deze inschatting. Hij heeft vooral aandelen in goede bedrijven nodig, hoe cynisch dat tegenwoordig ook mag klinken.

Geen goed moment om aandelen te verkopen

Ik wil niet uitsluiten dat de beurzen in de komende weken en maanden weer zullen terugvallen. De nervositeit op de kapitaalmarkten zal groot blijven. Koersschommelingen verdragen - dat is de prijs die beleggers bereid moeten zijn te betalen in een wereld van negatieve reële rendementen om op lange termijn voldoende rendement te kunnen behalen. Om hun vermogen op lange termijn te behouden.

In ieder geval is het nu niet het juiste moment om aandelen te verkopen. Het zou beter zijn om aandelen te kopen - wanneer goede bedrijven oneerlijk of onterecht worden afgestraft. Dat is moeilijk, ik weet het; maar er is geen andere manier. De turbulentie op de aandelenmarkten zal voorbijgaan, zoals altijd het geval is. Laten we hopen dat de oorlog ook snel voorbij zal zijn.

Dr Bert Flossbach
Dr Bert Flossbach

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.