De DAX is de Duitse economie niet

Duitse aandelen stijgen terwijl de regering instort en de economie nauwelijks groeit. Hoe valt dit te rijmen, vraagt Philipp Vorndran, kapitaalmarktstrateeg bij Flossbach von Storch, zich af?

De Duitse aandelenindex (Dax) is de afgelopen dagen gestegen naar meer dan 20.000 punten, hoger dan ooit tevoren. Tegelijkertijd is het nieuws uit Duitsland meestal niet bevorderlijk voor het verspreiden van al te veel optimisme.

Nog maar een paar weken geleden viel de Duitse regering, de zogenaamde “stoplichtcoalitie”, uit elkaar. Het was haar bedoeling geweest om vooruitgang en hervormingen naar Duitsland te brengen, maar in plaats daarvan eindigde ze in een conflict dat zich voor het oog van de wereld, in de media, afspeelde.

Een dispuut dat goed past in het huidige plaatje. Want Duitsland, het grootste industriële centrum van Europa, heeft enorme problemen. Veel van zijn bedrijven lijden onder aanzienlijk hogere energieprijzen, een vervallen infrastructuur en buitensporige bureaucratie. Een flink aantal overweegt om productielocaties naar het buitenland te verplaatsen. Aan de andere kant wil niemand echt investeren in eigen land. En toch blijft de DAX hoger en hoger klimmen. Hoe kan dat?

 

Kijk eens naar de MDax en SDax

Eigenlijk is de verklaring heel eenvoudig: de DAX weerspiegelt niet de hele Duitse economie, maar slechts een klein deel ervan - namelijk de bedrijven die internationaal gepositioneerd en succesvol zijn. SAP, om maar een voorbeeld te noemen. ​ Bovendien is de Dax, in tegenstelling tot bijna alle andere aandelenindices in Europa en de wereld, een prestatie-index. Dit betekent dat de uitgekeerde dividenden worden meegenomen in de berekening van de aandelenkoers. Als je daarentegen naar de Dax kijkt als een pure koersindex, is de recordjacht iets minder spectaculair.

En als je dan de tijd neemt om te kijken naar de aandelenindices die kleine en middelgrote Duitse bedrijven volgen, MDax en SDax bijvoorbeeld, en hun koersprestaties in de afgelopen twaalf maanden, dan krijg je een eerste indruk van de problemen waarmee de Duitse economie te maken heeft ....

De nieuwe regering is niet te benijden. De lijst met taken is lang, net als de lijst met problemen die moeten worden opgelost. Maar laten we optimistisch blijven.

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.