Capital Market Report 3rd Quarter Review
Aan het einde van het derde kwartaal bereikten de belangrijkste beursindicatoren nieuwe recordhoogtes, ondanks de aanhoudende crises in de wereld. De afgelopen drie maanden was er echter sprake van enige turbulentie.
Begin augustus leed de Japanse Nikkei 225 aandelenindex met een daling van 12,4 procent het grootste verlies op één dag sinds Black Monday in 1987. Ook de aandelenmarkten in Europa en de VS kwamen onder druk te staan.
De onverwacht sterke waardestijging van de yen en de zwakkere Amerikaanse arbeidsmarktgegevens zetten beleggers onder druk die investeringen in het buitenland, voornamelijk Amerikaanse aandelen, hadden gefinancierd met goedkope yenleningen. Toen de waarde van de schuld in yen steeg en de prijzen van de Amerikaanse effecten daalden, zagen sommige grote speculanten zich gedwongen om de stekker eruit te trekken en hun zogenaamde 'carry trades' te sluiten. De Amerikaanse aandelenmarkt en de Europese aandelenmarkten daalden in drie handelsdagen met zes procent.
De turbulentie was echter van korte duur. Halverwege augustus waren de gemoederen weer bedaard nadat de zorgen over een Amerikaanse recessie verdwenen dankzij sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen en de yen zijn opwaartse trend stopzette. Nadat Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bank in Jackson Hole aankondigde: “De tijd is gekomen om het beleid aan te passen”, verlaagde de Fed de belangrijkste rentevoet met een half procentpunt naar een nieuwe bandbreedte van 4,75 tot 5,0 procent en zinspeelde op een verdere renteverlaging van 0,25 tot 0,50 procentpunt voor de rest van het jaar.
Het herstel zette door, wat leidde tot een verzoenend einde van het kwartaal op de aandelenmarkten. De enige domper vanuit Europees perspectief is de zwakte van de Amerikaanse dollar, die in het derde kwartaal ongeveer vier procent verloor ten opzichte van de euro. Desondanks wist de MSCI World index (berekend in euro's) een plus van 17,6 procent op jaarbasis te realiseren, en daarmee meer dan de meeste Europese beurzen (zie figuur 1).
De goudprijs stond opnieuw in het middelpunt van de belangstelling, bereikte op 26 september een recordhoogte van USD 2.672 per troy ounce en steeg met 28 procent op jaarbasis (+27 procent in euro's).
Obligaties konden voor het eerst dit jaar weer een beetje schitteren. Omdat de centrale banken de rente verlaagden, daalden de rendementen, wat op zijn beurt de waarde van de effecten die al in omloop waren, verhoogde. De rente-inkomsten en koerswinsten bedroegen in totaal ruim drie procent sinds het begin van het jaar (gemeten door de Bloomberg Global Aggregate Index in euro's).
Serge Vanbockryck