Capital Market Report 2021

Alpha, Beta, Gamma, Delta, Omicron. Het SARS-CoV-2-virus blijft nieuwe varianten voortbrengen. Ondanks een grotere overdraagbaarheid en grote aantallen besmettingen hebben de nieuwste varianten niet geleid tot beperkingen zoals die welke in het voorjaar van 2020 werden ingevoerd, toen de fabrieken werden gesloten en de straten leeg waren.

We hebben nu vaccins en gerechtvaardigde hoop dat de pandemie uiteindelijk endemisch zal worden. De mensen en de economie hebben zich enigszins bij het virus neergelegd, deels omdat het nu duidelijk is dat SARS-CoV-2 bij ons zal blijven, zegt Dr. Bert Flossbach, medeoprichter van Flossbach von Storch.

De door sommige landen toegepaste " zero-Covid"-strategie is onhoudbaar gebleken, aangezien zij een volledige isolatie van het land vereist, hetgeen op lange termijn sociaal of economisch niet te rechtvaardigen is. Het Chinese isolatiebeleid was aanvankelijk vrij succesvol bij de bestrijding van de pandemie, maar werd ook aangegrepen om de controlestaat uit te breiden en ging gepaard met extreme beperkingen van de mobiliteit van de bevolking. Met een bevolking van 1,4 miljard heeft China ook een enorme interne markt en heeft het dus veel baat bij een opleving van de binnenlandse consumptie. Bovendien is het volume van de internationale handel in goederen groter dan dat van de grensoverschrijdende diensten, wat betekent dat isolatie economisch beheersbaar is zolang de goederenstroom relatief ongehinderd doorgaat. Dit is nog steeds grotendeels het geval, ondanks de congestie in sommige havens.

Na de scherpe terugval van vorig jaar wordt verwacht dat de wereldeconomie in 2021 met zes procent zal groeien. De economische productie van de twee grootmachten, de VS en China, ligt al boven het niveau van voor de crisis. De andere grote economieën blijven echter nog achter.

Het reële bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone ligt nog ongeveer twee procent onder het niveau van 2019, en in het Verenigd Koninkrijk bijna vier procent.

Hierdoor neemt het gewicht van de twee grootste economieën, de VS en China, verder toe. De VS dragen ongeveer 24 procent bij aan de mondiale economische productie, gevolgd door 18 procent voor China, dat zijn achterstand steeds verder inloopt. Duitsland draagt 4,5 procent bij, wat slechts een kwart is van het aandeel van China.

Ook de financiële marktdeelnemers hebben het Coronavirus achter zich gelaten en kijken naar de toekomst. Berichten over stijgende aantallen besmettingen of nieuwe varianten leiden niet langer tot grote tegenvallers op de aandelenmarkten, maar treffen alleen sectoren of bedrijven die bijzonder zwaar worden getroffen. Het voorbije jaar bleek ook welke gevolgen de pandemie had voor individuele sectoren van de economie, de vraagstructuur, technologische veranderingen en inflatie. Door het coronavirus verschoof de vraag van diensten naar goederen. Geld dat niet langer aan reizen of evenementen werd besteed, werd voornamelijk gebruikt voor de aankoop van duurzame consumptiegoederen, zoals elektronica, auto's en woonbehoeften.

De productiecapaciteit kon in sommige gevallen geen gelijke tred houden, hetgeen leidde tot tekorten aan bepaalde halffabrikaten, die nog verergerd werden door logistieke knelpunten. De daaruit voortvloeiende stijging van de inflatie is ongewoon, zowel door de omvang als door de aard van de stijging. De hoge inflatiepercentages zijn vooral te wijten aan bevoorradingsproblemen aan de productiekant, die in sommige gevallen alleen kunnen worden opgelost door extra productielijnen en fabrieken te bouwen. Halfgeleiders zijn hier een voorbeeld van. Aangezien deze veranderingen niet van de ene dag op de andere kunnen worden doorgevoerd, zal het hoge inflatieniveau waarvan de centrale banken ons enkele maanden geleden nog zeiden dat het tijdelijk was, waarschijnlijk nog een tijdje aanhouden.

Het volledige rapport vindt u in de bijlage.

20220117 FVSAG Capital Market Report 2021 GB.pdf

PDF - 691 Kb
Dr Bert Flossbach
Dr Bert Flossbach

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.