Capital Market Report, 1ste halfjaar 2020

Het Coronavirus blijft bestaan, en blijft ons beïnvloeden, totdat effectieve vaccins en/of medicijnen in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn en alle beperkingen uiteindelijk zijn opgeheven. Maar zelfs daarna zal het niet meer als vroeger zijn. Veel zal na de crisis anders zijn, en blijven, zegt Dr Bert Flossbach van Flossbach von Storch AG.

Veranderingen in het consumentengedrag, meer arbeidsflexibiliteit, minder zakenreizen, nieuwe evenementen- en mobiliteitsconcepten, uitgebreide gezondheids- en veiligheidsregels en een grotere invloed van de overheid, in combinatie met een toenemende schuldenlast en een lange termijn nulrente, zijn trends die in sommige gevallen al voor de crisis zichtbaar waren, maar nu in een aanzienlijk hoger tempo plaatsvinden. De meest in het oog springende verandering die we allemaal meemaken in ons werk, onze consumptie en onze sociale omgeving is de versnelde trend naar digitalisering.

De veelbesproken vragen over hoe snel de economie zich na de coronaviruscrisis zal herstellen en welke letter van het alfabet het beste het verloop van het herstel beschrijft, liggen dan ook naast het punt. Voor veel mensen is het natuurlijk van belang of het economisch herstel meer op een V of een U lijkt, dat wil zeggen of het snel weer op het niveau van voor de crisis komt of eerst door een lang dal van tranen moet. Een W-vorm is ook mogelijk als een snelle opleving wordt gevolgd door een tweede besmettingsgolf met uitgebreide lockdowns, of - minder waarschijnlijk - een L-vorm waarbij alle hulppakketten van de overheid en onbeperkte steun van de centrale bank niet in staat zijn om een langdurige recessie te voorkomen. Wat de algemene economie of het bruto binnenlands product niet aan het licht brengt, zijn de grote prestatieverschillen die onder de oppervlakte liggen. Terwijl sommige sectoren tijdens de crisis voortdurend te lijden hebben van de crisis en de vooruitzichten het best worden beschreven in de letter L, laten andere sectoren een langetermijnverbetering van de groeivooruitzichten zien die het best zou worden beschreven in de letter J.

Het aantal banen in deze sectoren en bedrijven is echter klein in vergelijking met hun marktkapitalisatie en hoge weging in aandelenindexen, en het zou naïef zijn om te denken dat een paar dozijn technologie- en farmaceutische bedrijven de wereldeconomie in stand zouden kunnen houden terwijl de rest eronder lijdt. Zij hebben immers mensen en bedrijven nodig die over voldoende financiële middelen beschikken om hun producten te kopen. De algemene economische prestaties en het scheppen van werkgelegenheid zijn dus ook voor deze bedrijven van belang. De prestaties van de totale economie zullen niet de bijna V-vormige prestaties van de beurzen weerspiegelen, maar eerder een U-vorm volgen. Dit zal ook een direct effect hebben op de overheidsbegrotingen en -schulden, die door dure economische stimuleringsprogramma's en hulppakketten nog hoger zullen worden gedrukt en alleen direct en indirect door de centrale banken kunnen worden gefinancierd.

U vindt het volledige rapport van Dr. Flossbach, en de Q3 Outlook, in het bijgevoegde document.

Dr Bert Flossbach
Dr Bert Flossbach

20200721 GB FVSAG H1 2020 CM Report - Q3 2020 Outlook.pdf

PDF - 741 Kb

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.