Actief, niet reactief!

De hoge koersschommelingen op de aandelenmarkten maken beleggers ongerust. Wat moeten ze nu doen? Kubilay Yalcin van Flossbach von Storch legt uit.

De neerwaartse spiraal begon in Japan. De Nikkei-aandelenindex verloor op 5 augustus 12,4 procent in één handelsdag en noteerde het grootste dagelijkse verlies sinds 20 oktober 1987.

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de Duitse aandelenindex Dax noteerden ook zware verliezen in de rest van de handelsdag. En de VIX, een indicator voor de volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt - en dus voor de “angst” onder marktdeelnemers - bereikte in de loop van de dag de grens van meer dan 60 punten. Een niveau dat voor het laatst werd gezien tijdens de pandemie. En alsof dat nog niet genoeg was, konden enkele van de grote Amerikaanse techbedrijven die in de voorgaande weken verschillende belangrijke indices omhoog hadden gestuwd, de enorme verwachtingen van de marktdeelnemers niet waarmaken, wat resulteerde in hoge koersverliezen voor individuele aandelen.

Er was al snel sprake van een "crash", hoewel de Nikkei zich uiteindelijk snel herstelde. Maar zoals zo vaak het geval is, begon tijdens deze warme fase een paniekerige zoektocht naar de schuldige. En wie zocht, kwam tot de conclusie dat de Amerikaanse aandelenmarkt heftig had gereageerd op de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, omdat er minder banen waren gecreëerd dan verwacht. Zou de Amerikaanse Federal Reserve misschien te laat reageren met de herhaaldelijk uitgestelde renteomslag? Was de Amerikaanse economie al op weg naar een recessie? Verontrustende ideeën voor velen. In paniek raken en de schuldigen zoeken om vervolgens reactief je eigen beleggingsstrategie aan te passen aan de nieuwe ​ marktomstandigheden werkt naar onze mening eigenlijk echter nooit echt en kan zelfs gevaarlijk zijn. Waar de gevaren liggen en hoe we een actieve in plaats van een reactieve benadering kunnen kiezen.

Vertrouw niet op de kristallen bol

Feit is dat veel fabrikanten van industriële goederen onlangs een aanzienlijke vertraging van de vraag hebben gemeld en hun jaarlijkse vooruitzichten hebben moeten verlagen. Op dezelfde manier kunnen prijsverhogingen alleen in gematigde doses worden doorgevoerd. De resultaten van sommige consumptiegoederenbedrijven spreken hier ook duidelijke taal. McDonald's, bijvoorbeeld, meldde onlangs dat consumenten veel voorzichtiger zijn geworden en vaker thuis eten. Als gevolg daarvan zag de fastfoodgigant zich genoodzaakt goedkopere menu's te introduceren.

Het nieuws over een vertraging van de Amerikaanse economie is dus niets nieuws. Het is ook de bedoeling van de Amerikaanse centrale bank. Het doel is immers nog steeds om de inflatie te beteugelen. Daarom worden zwakkere macrocijfers al lange tijd positief ontvangen door de markt. In de logica van marktdeelnemers zou dit leiden tot snellere en mogelijk duurzame renteverlagingen in de VS.

Of en in welke mate dit daadwerkelijk zal gebeuren, is echter altijd onduidelijk geweest. De marktreactie op vrijdag liet heel duidelijk zien dat er enorme ruimte is voor teleurstelling. De zwakkere arbeidsmarktcijfers zorgden voor twijfel over de vraag of de beoogde "zachte landing" van de Amerikaanse economie überhaupt nog wel mogelijk was.

Dit betekent dat slecht nieuws opeens echt slecht nieuws is en dat de aandelen van sommige economisch gevoelige bedrijven sterk zijn gedaald. Dit komt doordat consumenten wier besteedbaar inkomen daalt, voorzichtiger zullen zijn met hun uitgaven. Dit resulteert in lagere inkomsten voor bedrijven, voor wie het moeilijker wordt om hun goederen en/of prijzen te verkopen of te handhaven in tijden van “stress”. Puntvoorspellingen hebben een enorm risico voor het ontwerp van een aandelenstrategie.

Extrapoleer trends niet zomaar naar de toekomst

Een van de grootste uitdagingen voor portfoliomanagers is om het hoofd koel te houden en te focussen op de kansen en risico's op lange termijn, ondanks de sterke stemmingswisselingen op de financiële markten. De geschiedenis staat bol van voorbeelden waarin trends duidelijk vast leken te staan en de toekomst een uitgemaakte zaak, zoals tijdens de tech bull markt die in 2000 uiteenspatte (zie grafiek).

In de afgelopen 1,5 jaar zijn bedrijven die beloven een dominante rol te spelen in een toekomstige technologie opnieuw in het middelpunt van de belangstelling komen te staan (en dat is nog steeds zo). In het kielzog van de euforie rond het thema "kunstmatige intelligentie" overschaduwden aandelen uit de technologiesector veel andere sectoren en bedrijven en domineerden ze de prestaties op de markten.

Ook al is de situatie vandaag anders dan in 2000 en zijn veel van de bedrijven die onlangs door de beurs werden gevierd zeer winstgevend, de verwachtingen van technologiebedrijven zijn enorm, net als toen. In het geval van de halfgeleiderindustrie, bijvoorbeeld, geloven we echter dat het uiterst moeilijk is om in te schatten in welke mate de concurrentie zich op middellange tot lange termijn zal ontwikkelen. In een sector waarin technologisch leiderschap cruciaal is voor het succes van een bedrijf, kunnen de concurrentiekrachten in korte tijd drastisch veranderen.

Om een voorbeeld te geven: Apple besloot een paar jaar geleden om de ontwikkeling van computerchips in haar producten niet langer over te laten aan Intel, maar zelfstandig te ​ ontwikkelen. Hierdoor verloor Intel een belangrijke klant en kwam er een onverwachte directe concurrent op het gebied van chipontwikkeling.

Het is ook belangrijk om de aandelen van bedrijven waar geen vraag meer naar was op de markt nuchter in de gaten te houden. Bedrijven met tijdelijke operationele problemen maar een ​ gezonde basis kunnen aantrekkelijke kansen bieden, vooral in zulke volatiele marktfasen. Zo hebben aandelen van 3M in het recente verleden teleurgesteld op de beurs. Maar na ​ operationele verbeteringen en een verandering van CEO heeft het onlangs weer indrukwekkende prestaties laten zien.

Blijf gedisciplineerd

"Goede bedrijfsmodellen hebben hun prijs". Dit, of iets vergelijkbaars, is de teneur als het gaat om het rechtvaardigen van hoge aankoopprijzen voor aandelen in aantrekkelijke bedrijven.

Het lastige is dat in fases van euforie slecht nieuws (of de tekenen daarvan) vaak worden genegeerd. Zodra de stemming echter omslaat, reageren de aandelen van bedrijven met bijzonder hoge verwachtingen op zelfs onbeduidend nieuws met soms scherpe koersschommelingen.

Zo leidde een bericht aan het begin van de tweede week van augustus dat de nieuwe AI-chips van Nvidia zouden worden uitgesteld tot enorme koersverliezen. Dit laatste had vervolgens gevolgen voor zowel Nvidia als aanverwante bedrijven in de sector, zoals het Taiwanese bedrijf TSMC.

Het probleem is dat hoe hoger de waarderingen stijgen, hoe minder ruimte er is voor ​ teleurstellingen. Daarom is het voor ons cruciaal dat de risico-rendementverhouding voor elke belegging in evenwicht is. En een erg duur aandeel impliceert een erg rooskleurige toekomst. Dus hoewel uiteindelijk niemand kan weten wat de toekomst brengt, is er niet langer een (redelijke) veiligheidsmarge. En dat betekent weer voor ons dat zo'n aandeel geen passend risico vertegenwoordigt. De positiegrootte moet ook altijd consequent worden aangepast aan de waardering. Daarom hebben we, na de hoge koerswinsten in portefeuilles in de afgelopen maanden, een aantal aandelen afgebouwd die in de euforie waren meegesleurd.

We hanteren daarom een strikte waarderingsdiscipline. Dit betekent ook dat we op belangrijke momenten kopen als zich kansen voordoen. Technologiebedrijven verzwakten bijvoorbeeld in 2022 toen centrale banken de rente verhoogden in het kielzog van een recordinflatie. Op dat moment kochten we in geïsoleerde gevallen in technologieaandelen en konden zo profiteren van de bullmarkt.

En in de toekomst?

De huidige trend suggereert eerder een reinigend onweer dan het begin van een bearmarkt. De winstverwachtingen voor bedrijven zijn hoog en kleine teleurstellingen die het sentiment drukken, leiden tot scherpe koersdalingen. Veel aandelen hebben echter al een sterke correctiefase achter de rug. In dit opzicht moet een voortzetting van de correctie, die welkom zou zijn, worden onderscheiden.

Het lijkt waarschijnlijk dat overdrijvingen met betrekking tot toekomstverwachtingen of waarderingen na verloop van tijd weer normaal worden. Aandelenmarkten bieden ook de mogelijkheid om in perioden van stress aandelen van uitstaande bedrijven te kopen tegen een aantrekkelijke prijs.

Naar onze mening moeten dit dan bedrijven zijn die niet alleen vele jaren winstgevende groei beloven, maar ook veel robuuster en flexibeler zijn dan gemiddeld. En deze visie, deze focus op bedrijfsselectie is voor ons de doorslaggevende factor. Op de lange termijn wordt timing, d.w.z. het moment van aankoop, vaak meer een bijzaak.

De redenen voor de omwentelingen kunnen achteraf interessant zijn, maar bieden zelden de doorslaggevende inzichten die nodig zijn om toekomstige crises te voorspellen. De beste voorzorgsmaatregel voor ons blijft daarom een portefeuille die vooraf zo is samengesteld dat we gepositioneerd zijn voor de toekomst, zelfs in het geval van ernstige marktturbulentie zoals we deze week hebben gezien. Onze focus blijft daarom gericht op bedrijven met een hoge mate van veerkracht, die tijdelijke ​ winstverliezen kunnen goedmaken dankzij een sterke marktpositie, positieve kasstromen en solide balansen. We zijn blij als de lagere waarderingen niet voldoende rekening houden met hun kwaliteit op het moment van aankoop.

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flossbach von Storch

Flossbach von Storch is een van Europa's toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerders met meer dan EUR 70 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 300 medewerkers. Het bedrijf werd in 1998 in Keulen opgericht door Dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch. Tot de cliënten behoren fondsbeleggers, institutionele beleggers, vermogende particulieren en families. 

Alle beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van de eigen wereldvisie van het bedrijf, die gebaseerd is op een kritische analyse van de economische en politieke context. Als door de eigenaar geleide onderneming is Flossbach von Storch niet gebonden aan de richtlijnen van een bank of een onderneming.